Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Σμύρνη η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ( http://www.mmca.org.gr/mmst/el/home.htm)
 
 
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ
ΣΜΥΡΝΗ: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ,1900-1922

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυρίου Κάρολου Παπούλια

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21.09.2012, ΩΡΑ 20.30
ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΠΕΜΠΤΗ 27.09.2012
στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΓΝΑΤΙΑ 154 (εντός ΔΕΘ - HELEXPO)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20.30, εγκαινιάζεται στα Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154, (εντός ΔΕΘ - HELEXPO) η φωτογραφική έκθεση με τίτλο, Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922. Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη ταινία η οποία θα προβληθεί την ίδια μέρα, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012, στις 21.00, στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (21 Σεπτεμβρίου - 29 Δεκεμβρίου 2012) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά προβολών του ντοκιμαντέρ με έναρξη την Πέμπτη 27.09.2012, στο αμφιθέατρο του Μουσείου για σχολικές ομάδες και κοινό σε πρωινές και απογευματινές προβολές

Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική -επιλογή του American Film Institute στη Washington DC ανάμεσα στις 20 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 (The European Showcase) και βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Houston)- μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας σε Ευρώπη και Αμερική, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε "κλειστά" αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ και η έκθεση είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής παραμορφώνοντας την αλήθεια. Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922, αλλά και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας.

Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για την μεγάλη Ιστορία ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς, ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ώς τα χρόνια της καταστροφής.

Το ντοκιμαντέρ και η ομώνυμη φωτογραφική έκθεση τεκμηριώνονται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Pierre De Gigord, και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, του Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για την ηχητική επένδυση της ταινίας η μοντέρ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος, βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και επιτυχίες της ίδιας περιόδου για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.

Το ντοκιμαντέρ και η φωτογραφική έκθεση βασίζονται στην ιδέα ότι η Σμύρνη παρ' όλο που καταστράφηκε με τραγικό τρόπο εξακολουθεί να υπάρχει. Εξακολουθεί να είναι μια ιδέα, ένας τρόπος ζωής, που έχει να κάνει με τον κοσμοπολιτισμό, τη Σμύρνη της χαράς, της ζωής, αλλά και των θρήνων. Τη Σμύρνη μπορεί να την έχει κανείς πάντα μαζί του.

Συντελεστές ταινίας
Σενάριο, σκηνοθεσία, επιμέλεια: Μαρία Ηλιού
Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Ομιλητές: Giles Milton (συγγραφέας του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος και βασικός ομιλητής της ταινίας), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτώρια Σολομωνίδη (Fellow, Kings College και δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Ελένη Mπαστέα (New Mexico University και τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Leyla Neyzi (Sabanci University), Jack Nalbantian (Γεννημένος στη Σμύρνη).
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Allen Moore
Ηχολήπτης: John Zecca
Μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Παραγωγή: ΠΡΩΤΕΑΣ μη κερδοσκοπική εταιρεία

Προβολές στο αμφιθέατρο
του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ για ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.30-11.00 & 11.30-13.00

ΠΡΟΒΟΛΕΣ για το ΚΟΙΝΟ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.30-11.00 & 11.30-13.00
Σάββατο : 10.00-11.30 & 12.00-13.30
Κυριακή : 12.00-13.30
Απογευματινές Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 16.00-17.30
Εξαιρούνται οι αργίες που το μουσείο είναι κλειστό
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 87'.

Η συλλογή και συντήρηση του αρχειακού οπτικού υλικού πραγματοποιήθηκε από τον μην κερδοσκοπικό οργανισμό ΠΡΩΤΕΑΣ με την χορηγία του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ. Η σπάνια ταινία του Robert Davidian που βρέθηκε στο Los Angeles συντηρήθηκε στο Colorlab στην Washington, DC.
Η ταινία έγινε με την χορηγία των:
ΑRGYROS FOUNDATION, NICHOLAS J. BOURAS & ANNA K. BOURAS FOUNDATION, JAMES CHANOS, MARIANTHI FOUNDATION και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.
21/09/2012 - 29/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου